събота, 21 май 2011 г.

Ябълков сладкиш "Мечта"

    Нежен, лек, много ябълков сладкиш, напълно заслужил името си!   
Пиша оригиналната рецепта, а със син текст ще отбележа промените, които направих, за да съобразя с нашия вкус:
за тестото:
200гр.краве масло намалих на 150гр.
3 жълтъка
2ч.ч.брашно
3/4 ч.ч.захар 1/2ч.ч.
1ванилия
1ч.л.бакпулвер
настъргана лимонова кора
щипка сол
добавих 2с.л.сметана
за пълнежа:
5-6средни ябълки
3 белтъка
1/2ч.ч.захар сложих по-малко
канела

  В по-широка купа се пресява брашното, добавят се захарта, бакпулвера, ванилията, лимоновата кора и солта. Добавя се и нарязаното на кубчета студено масло. С нож се надробява маслото да стане на ситни трохи. Добавят се жълтъците и се замесва еластично тесто. Ако ви се стори суховато, добавете лъжица сметана или кисело мляко.
  Една трета от тестото се завива във фолио и се слага във фризер за 30мин., а останалата част се разстила във форма за печене(Д24-26см), като се оформя борд и се прибира в хладилник да стегне за 30мин.
  Ябълките се настъргват на едро и се разпределят върху охладеното тесто, поръсват се с канела. Белтъците се разбиват със захарта на твърд сняг, изсипват се върху ябълките и се заравняват. Най-отгоре равномерно се настъргва замръзналото тесто от фризера.
  Сладкишът се пече в загрята фурна на 200С около 40мин.или докато добре се зачерви отгоре. Охлажда се и тогава се нарязва. Има чудна хрупкава коричка отгоре, а вътре е нежно, мекичко и с невероятен вкус на ябълки и канела.

  източник:ЖЖ

4 коментара:

Анонимен каза...

това е един невероятен сладкиш за следобедно кафе/чай с любимите хора

Анонимен каза...

Сладкиша е страхотен , но защо ми спадна като го извадих от фурната , какво трябва да направя , че да си стои пухкав?

Анонимен каза...

Да ползваш не набухватели , а самото лрашно "Софмел"- кекс с етикета "набухва само"

Анонимен каза...

Аз не съм опитен готвач, но този десерт ми се получи страхотен, като следвах бележките в синьо и дори сложих по-малко захар (кафява) и част от брашното беше ръжено. Много благодаря за рецептата!

А колкото до проблема със спадането, ами това е нормално, не е тестото което набухва и спада, а белтъците. След като те спаднат десерта придобива вида си. Ако видите някъде да продават подобни десерти, забележете, че също са по-плоски и пълнежа вътре не е набухнал. Така че супер ви се е получил :)